Masquespacio puts colourful spin on traditional Italian restaurant concept
10 March 2022
Forme Architecture + Urbanisme convert horticultural greenhouse into a hospitality room in Paris – Workplace | Design
10 March 2022

The Bent Street Project’s Wood-Crafted Contemporary Kitchen by Kim Kneipp

[ad_1]

This is the story of a postponed remodel that turned a humble Victorian house in an inner suburb of Melbourne, Australia, into an unexpected international design star. Long owned and occupied by two sisters who work in government and public health, the Bent Street project, as its known, was in need of upgrading. Back in 2013, the sisters had begun working with eco-minded designer Kim Kneipp. “It started as a styling role,” says Kim, who runs her own five-person Melbourne firm. “We rearranged all of their spaces and I designed library joinery to consolidate and showcase their books. They were so happy with the results that the conversation progressed to transforming the entire place.” The plans, however, got promptly shelved: “they found out that their house was going to be compulsorily acquired for the building of a new freeway.”

Five years later Kim heard again from the sisters: they had just learned they weren’t going to lose their house after all—and were ready to move ahead. At the time, Kim and her team were neck deep in projects for the Peninsula Hot Springs, a spa resort—”I wasn’t even available to meet with them for another 18 months.” They waited and Kim returned. Using the look of those 2013 timber bookshelves as a starting point, she enacted a remarkable space-enhancing, wood-crafted transformation (scroll to the end to see the Before shots). Completed during the pandemic, the project has been celebrated in the Australian design press and well beyond as the little house that could. Here, we’re spotlighting the elegantly orderly, Art-Deco- and Arts and Crafts-inspired kitchen that now serves as command central.

Photography by Lisa Cohen, courtesy of Kim Kneipp.

the curved island is faced with half dowels of tasmanian oak and has a counter  9
Above The curved island is faced with half dowels of Tasmanian oak and has a counter of recycled messmate an Australian hardwood

The existing kitchen in the same space had no natural light source, limited storage, and was so crammed, it only had elbow room for one person. The sisters are avid cooks and kombucha brewers, and share their house with a roommate and often nieces and nephews. They wanted a space designed for everyone to gather.

kim, who has started referring to what she does as
Above Kim who has started referring to what she does as design acupuncture removed a divider and reoriented the kitchen so that it overlooks the courtyard and is open to the pantrylaundry direct access was created by cutting a hole through the existing wall<span id=ezoic pub ad placeholder 872 class=ezoic adpicker ad>

The existing wooden floorboards were sanded and finished with a water-based sealant; for patching, recycled boards were sourced to match. The terracotta pendant light is by Melbourne artist Claire Lehmann of Studio Lehmann.

  the combination pantry and laundry room is tricked out with streamlined  11
Above The combination pantry and laundry room is tricked out with streamlined storage in a verdant green The cabinets have a 2 pac finish that looks like laminate but is actually akin to car paint read about it here and counters of recycled wood<span id=ezoic pub ad placeholder 868 class=ezoic adpicker ad style=displayblockimportantfloatnoneline height0margin bottom15pximportantmargin left0importantmargin right0importantmargin top15pximportantmax width100importantmin height90pxmin width728pxpadding top15pximportanttext aligncenterimportant>

Kim describes the sisters as “incredibly sporty, adventurous environmentalists—neither of them owns a car; they cycle everywhere instead.” She says that introducing better storage everywhere was “integral to achieving a more balanced interior.”

the upper kitchen cabinets—for items that aren
Above The upper kitchen cabinetsfor items that arent in daily useare accessed by a library ladder that slides on a brass rail The lower cabinets have a veneer of Eucalyptus Pilularis also known as blackbutt Kim got the sisters to improve their eco credentials by replacing their gas range with a Fisher Paykel induction cooktop and electric oven The backsplash mosaic tiles are Inaxs Yohen Border design from Artedomus

Admiring the hanging setup? See 13 Kitchens with Utensil Rails.

the fridge is concealed behind an integrated wood door. all of the kitchen cabi 13
Above The fridge is concealed behind an integrated wood door All of the kitchen cabinetry is the work of ZP Woodworks<span id=ezoic pub ad placeholder 874 class=ezoic adpicker ad style=displayblockimportantfloatnoneline height0margin bottom15pximportantmargin left0importantmargin right0importantmargin top15pximportantmax width100importantmin height280pxmin width336pxpadding top15pximportanttext aligncenterimportant>
the made in australia brass faucet is from consolidated brass tapware. the pain 14
Above The made in Australia brass faucet is from Consolidated Brass Tapware The painting is by Rohan Fraser See more kitchens with art on display in our Trend Alert<span id=ezoic pub ad placeholder 875 class=ezoic adpicker ad>
the island is fitted with a concealed fold out bar. for more textural kitchen i 15
Above The island is fitted with a concealed fold out bar For more textural kitchen islands see Trend Alert Kitchens with Fluted Detailing<span id=ezoic pub ad placeholder 876 class=ezoic adpicker ad>
floor to ceiling bookshelves—kim
Above Floor to ceiling bookshelvesKims original contribution to the houseline the back wall of the dining area<span id=ezoic pub ad placeholder 877 class=ezoic adpicker ad style=displayblockimportantfloatnoneline height0margin bottom15pximportantmargin left0importantmargin right0importantmargin top15pximportantmax width100importantmin height250pxmin width250pxpadding top15pximportanttext aligncenterimportant>

Before

the courtyard—and barbie—were just yards away but separated from  17
Above The courtyardand barbiewere just yards away but separated from the postage stamp kitchen<span id=ezoic pub ad placeholder 878 class=ezoic adpicker ad style=displayblockimportantfloatnoneline height0margin bottom15pximportantmargin left0importantmargin right0importantmargin top15pximportantmax width100importantmin height250pxmin width250pxpadding top15pximportanttext aligncenterimportant>
in addition to being
Above In addition to being dark and pokey the space could only be accessed from one side A counter divided it from the living area which was filled with an overflow of kitchen things<span id=ezoic pub ad placeholder 879 class=ezoic adpicker ad>
the laundry closet was a tad crammed. in the upgrade, kim concealed the washing 19
Above The laundry closet was a tad crammed In the upgrade Kim concealed the washing machine behind cabinet doors and built in drying racks<span id=ezoic pub ad placeholder 880 class=ezoic adpicker ad style=displayblockimportantfloatnoneline height0margin bottom15pximportantmargin left0importantmargin right0importantmargin top15pximportantmax width100importantmin height280pxmin width336pxpadding0text aligncenterimportant>

More of our favorite kitchens from Down Under:



[ad_2]

Source link