Librarians Recommend Their Favorite Books for National Library Week
8 April 2022
Everything We’re Buying from Nordstrom’s Epic Spring Sale
8 April 2022

Archmongers use eco-friendly materials in colourful Bakken & Bæck office

[ad_1]

Conference table in Bakken & Bæck office by Archmongers

Materials like cardboard and recycled rubber are paired with softly contrasting colours in the London office of Bakken & Bæck, designed by local architects Archmongers.

The ambition was to create a distinct identity for the Norwegian tech design agency’s London team, but to achieve this in the most eco-friendly way possible.

Conference table in Bakken & Bæck office by Archmongers
A red conference table contrasts with mint-green walls

Archmongers founders Margaret Bursa and Johan Hybschmann felt the best way to make a bold statement was to develop a playful palette of colours, similar to Bakken & Bæck’s offices in Oslo, Amsterdam and Bonn.

They selected muted shades of red, yellow and green, creating subtle but memorable colour contrasts.

Red table and scallop wallpaper
Cardboard tubes create a scallop wallpaper effect

“The space is flooded with daylight, which helped us choose strong colours to work against the neutral background,” Bursa told Dezeen. “We worked with various combinations until we arrived at the right one.”

To minimise the carbon footprint of the design, the architects chose some natural and recycled materials.

Fast-growing Douglas fir provides the frames of glazed partition walls, while recycled rubber was chosen for the flooring. Cardboard tubes were also used, to create an unusual scalloped wallpaper effect.

Recycled rubber staircase and red-painted meeting room partitions
Recycled rubber provides an acoustic flooring

“We found some cardboard tubes that are used for concrete formwork, but we used them to give parts of the space definition and warmth,” said Bursa.

The studio occupies two floors of De Beauvoir Block, a workspace community in east London.

The lower level offers conference and lounge spaces, while the upper level contains an office and three smaller meeting rooms.

Bakken & Bæck office by Archmongers
Ceiling beams and surfaces are painted the same colour as the walls

Curtains and colour-blocking help to create definitions between different zones.

On the lower level, the red conference table stands out against the mint-green walls, while the two lounge spaces are characterised by deep purple tones.

Upstairs, the same shade of red draws attention to the meeting rooms. The effect was achieved using natural wood stains.

In the office, ceiling beams and surfaces are all painted the same shade as the walls, while a small kitchen features dark fronts and a monochrome terrazzo surface.

Bakken & Bæck office by Archmongers
Glazed screen made from red-painted Douglas fir define meeting rooms

“We focused our efforts sourcing a materials palette that is sustainable and hardwearing, but also enduringly beautiful,” said Hybschmann.

The Archmongers duo often use colour to add an extra layer of interest to their projects, with examples including a renovation in the modernist Golden Lane Estate and a tile-clad house extension.

Here, acoustics were also an important consideration. The rubber floor and textile wall panels help to dampen sound.

Bakken & Bæck office by Archmongers
Textile panels improve acoustics in meeting rooms

Other details include angled ceiling mirrors, which provide visual connections between spaces, and furniture by designers including Alvar Aalto, Verner Panton, Barber Osgerby, and the Bouroullec brothers.

“Our design evokes a homely environment rather than a conventional workspace,” added Hybschmann.

“We were mindful of the need to coax people back from their home offices, through providing attractive, comfortable spaces that encourage collaboration.”

Bakken & Bæck office by Archmongers
The office houses the London studio of tech design agency Bakken & Bæck

Bakken & Bæck describes the space as “our shared home-away-from-home”.

“It plays a huge role in how we socialise,” said the team. “We gather daily for lunch around the bespoke table on the ground floor, use the snug as a place to connect with other BB offices over a game of Mario Kart, and on the first floor we are lucky to have a plant-filled space with a lot of natural light where we get the work done.”

Photography is by French + Tye.

The post Archmongers use eco-friendly materials in colourful Bakken & Bæck office appeared first on Dezeen.

[ad_2]

Source link

author avatar
priviadmin